Kötelező Olvasmányok Röviden
Menü
 
Számláló
Indulás: 2006-08-03
 
Óra
 
Naptár
2019. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
10. osztály
 
Csokonai Vitéz Mihály
 
Hoffman
 
Puskin
 
Katona József
 
Eötvös József
 
Kemény Zsigmond
 
Jókai Mór
 
Szigligeti Ede
 
Vörösmarty Mihály
 
Arany János
 
Petőfi Sándor
 
Madách Imre
 
Stendhal
 
Honoré de Balzac
 
Gustave Flaubert
 
Liliomfi

Liliomfi /1849/

Szereplők:
Szilvai Tódor - oktató
Kamilla kisasszony - Mariska nevelőnője
Mariska - árva lány, Szilvai gyámleánya
Szilvai Gyula /Liliomfi/ - Szilvai unokaöccse, színész
Szellemfi - Liliomfi barátja, színész
Kányai - fogadós
Erzsi - Kányai úr lánya
Swartz Adolf - pesti fogadós fia
Swartz - pesti fogadós

Első felvonás
Szilvai professzor nyolc éve, barátja halálos ágyán ígéretet tett, hogy lányára gondot visel. A felesége azonban nem engedte meg, hogy az árvát otthonukban nevelje, ezért titokban gondoskodott a lányról. Most, hogy felesége meghalt, már nyíltan is törődhet Mariskával. Úgy döntött, hogy a lányt Szilvai Gyulához, unokaöccséhez, vagyonának örököséhez adja férjhez. Ezért jött most Kolozsvárra, hogy a lányt magával vigye. Mariskát ez idáig Kamilla kisasszony, egy vénlány nevelte, és oktatta táncra, illemre és nyelvekre.
A szigorú nagybácsi szigorú elveitől távol, most éppen Kamilla kisasszonytól bérel egy szobát Szilvai unokaöccse, aki Liliomfi álnéven színész lett. Kamillának tetszik az ifjú teátrista, és bohó szívvel azt reméli, hogy Liliomfi viszontszereti, az ifjú azonban Mariskába szerelmes, és a lány is viszonozza érzelmeit. Liliomfi megkéri Kamillától a lány kezét, aki ekkor jön rá, hogy Liliomfi nem őt szereti. Kamilla nem járul hozzá, hogy a színész elvegye Mariskát és közli vele, hogy a lány el fog utazni, pártfogójával, Szilvai professzorral.
Liliomfi közben megkapja nagybátyja levelét, amelyből megtudja, hogy a professzor rendezte adósságai nagy részét, és egyben tudatja vele, hogy vagy elveszi gyámleányát, akit számára nőül választott, vagy ő maga, a professzor fog megházasodni, így Gyula elesik az örökségétől. Liliomfinak sejtelme sincs róla, hogy Mariska a professzor gyámleánya, azt hiszi, el akarják szakítani a lánytól, ezért úgy dönt, hogy éjjel megszökteti, tervébe egyedül barátját, Szellemfit avatja be.
Liliomfi a szomszéd szobából kihallgatja Kamilla és a professzor beszélgetését, és mindent félreért, azt hiszi, hogy a professzor magának neveltette a lányt, és őt akarja nőül venni. Szilvai miután beszél Mariskával, éktelen haragra gerjed, mikor megtudja, hogy a lány egy vándorkomédiásba, Liliomfiba szerelmes, és ő is színésznő akar lenni. Úgy dönt, hogy maga beszél Liliomfival. Liliomfi, hogy elkerülje a leleplezést, megkéri barátját, Szellemfit, hogy ő játssza el a professzor előtt a szerepét, legyen ő Liliomfi, és mondjon le Mariskáról. A professzor nem akarja elhinni, hogy a nem éppen előnyös külsejű, közel vele egykorú, borvirágos orrú férfi lenne a híres Liliomfi, akibe Mariska szerelmes. Szellemfi ötven pengőért aláír egy levelet, melyben bevallja, hogy csak bolondította Mariskát, és nincs szándékában nőül venni, további tíz pengőért még azt is leírja, hogy nős. Mariska miután megtudja, hogy a levelet Szellemfi írta, és Lüliomfival is tud beszélni, az ő tanácsát megfogadva végül beleegyezik, hogy elutazik a professzorral Váradra, hiszen Liliomfi majd utánamegy.

Második felvonás
A második felvonás Telegden, Kányai uram fogadójában játszódik. A fogadós lánya, Erzsike a pincérbe, Gyuriba szerelmes. A fogadós véletlenül megtudja, hogy a pincér szemet vetett a lányára, és éktelen haragra gerjed, hiszen ő Erzsikét nem egy éhenkórásznak szánta. Ő már feleségül ígérte a lányát Pest egyik leghíresebb fogadósának, Swartznak a fiához. Gyuri arra biztatja a lányt, hogy szökjön meg vele, Erzsike azonban vonakodik.
A fogadóba megérkezik Liliomfi és Szellemfi is, akik egy jót szeretnének enni, de üres a zsebük, hiszen Liliomfi elkártyázta azt a pénzt, amit a professzor Szellemfinek adott. Ezért grófnak adja ki magát, de sajnos Gyuri pincér felismeri, hiszen a pincérnek még régi helyéről tartozik. Gyuri elmondja neki, hogy reménytelenül szerelmes Erzsikébe, de édesapja másnak szánta. Liliomfi megígéri, hogy az ellátásért cserébe segít neki. Újra szerepet vált, és immár az Ifjú Swartznak adja ki magát. Pökhendien, lekezelően viselkedik, Erzsikét libának nevezi. Ő azért adta ki magát grófnak, hogy megbizonyosodjon Erzsike jelleméről, de már tisztán lát. A megérkező Kányai urammal is cinikusan viselkedik, egyformán becsmérli a lányát és a fogadóját. Végül azt mondja, ő csak a pénzért venné el Erzsikét, hiszen nem tetszik neki a lány, és három szeretője van Pesten, hét Bécsben. A fogadós első dühében ki akarja dobni a fogadójából a pimasz frátert, azért végül annyiba beleegyezik, hogy egy napra megszálljon. Reggel azonban megérkezik az igazi ifjú Swartz. Kányai uram azonban már nem hisz neki, Liliomfi pedig azt állítja, hogy ez a fiatalember a színész Liliomfi. Liliomfi állítását Szellemfi is megerősíti, így Kányai kihajítja a fogadójából.
A fogadóba megérkezik Szilvai professzor Mariskával, és Liliomfi, hogy a lány közelébe férkőzhessen, és nagybátyja ne ismerje fel, megkéri Gyurit, hogy a professzorék számára nyittatott szobában - újfent elváltoztatott külsővel - ő lehessen a pincér.

Harmadik felvonás
Liliomfi megegyezik Gyurival, hogy ugyan az ételeket a pincér hozza fel, de a felszolgálást már a professzornál és Mariskánál csak ő csinálja. A felszolgálás közben virágnyelven biztosítja a lányt a szerelméről. Szilvai, aki egy percre sem akarja szem elől téveszteni a lányt, a házikisasszonyt, Erzsikét kéri meg, hogy amíg ő lepihen, maradjon Mariskánál. Mariska a pincérről kérdezget, Erzsi, miután nem tud Gyuri és Liliomfi egyezségéről, azt hiszi, hogy a kisasszony Gyuriról kérdezget, és így őrá vonatkoztatva válaszol. Erzsi tehát elárulja, hogy a pincérrel szerelmesek egymásba, aki meg akarja őt szöktetni. Mariska először döbbenten, majd mérgesen hallgatja a lány szavait, mert azt hiszi, Liliomfiról beszél. Így amikor Liliomfi boldogan siet hozzá, elutasítja a férfit. Szilvai felismeri unokaöccse hangját, becsalja egy szobába és rázárja az ajtót, és mindenáron ragaszkodik hozzá, hogy hazavigye Váradra.
A professzor hívatja Kányait, és közli vele, hogy vigyázzon a szobába bezárt pincérre, hiszen az az ő gyámfia, minden vagyonának örököse. Kányai azt hiszi, hogy Gyuriról van szó, így úgy gondolja, már minden világos előtte, és a fiatalember azért állt be hozzá, hogy megszerezze a lányát. Kányai rögtön beszél a lányával, hiszen úgy gondolja, Gyuri gazdag örökös, így most már maga ajánlja az esküvőt a fiataloknak, és küldi őket a lelkészhez.
Liliomfi Kányai úr előtt még mindig úgy szerepel, mint ifjú Swartz, közben megérkezik az igazi ifjabb Swartz az édesapjával. Teljes a felfordulás. Végre Liliomfi felfedi Kányai előtt az igazi kilétét, hogy ő színész, de hogy a szálakat egy kicsit még jobban összekuszálja, azt mondja, hogy Szilvai is, és a lány is, sőt mindenki színész, csak az volt a cél, hogy Erzsikét szerelméhez, a pincérhez segítsék. De a főbűnös az egész kitalálója, az öreg úr, vagyis a professzor. Végre azonban minden kiderül. Az öreg úr, valóban Szilvai professzor úr, és az ő gyámfia nem a Gyuri pincér, aki közben szerencsésen elvette Erzsikét, hanem Szilvai Gyula, azaz Liliomfi, akibe Mariska szerelmes. Így most már Szilvai is boldogan adja az áldását az ifjú párra, egyedül Kányai uram dühös, hogy Erzsike mégiscsak a pincér felesége lett, aztán ő is elfogadja a megváltoztathatatlant, és megadja magát a sorsnak.

 
9. osztály
 
Homérosz
 
Aiszkhülosz
 
Szophoklész
 
Euripidész
 
Shakespeare
 
Zrínyi Miklós
 
Moliére
 
Voltaire
 
Daniel Defoe
 
Jonathan Swift
 
Johann Wolfgang Goethe
 
Schiller
 
Dugonics András
 
Bessenyei György
 
Kármán József
 
11. osztály
 
Gogol
 
Tolsztoj
 
Dosztojevszkij
 
Csehov
 
Henrik Ibsen
 
Mikszáth Kálmán
 
Móricz Zsigmond
 
Kosztolányi Dezső
 

A saját horoszkóp ismeretébõl felismerhetõ sok más eddig nem is gyanított képesség, ami szerint jobbá tehetjük életünket    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság Minden más illúzió    *****    https://nyerj-autot.hu/uid/yKTEgg7MwdrJZGRk NYERJ AUTÓT!    *****    NYERJ AUTÓT! Nincsenek további feltételek: ha regisztráltál, akkor nyerhetsz. Minél több sorsjegyed van, annál nagyobb eséllyel vagy nyerõ. Ha nyertél, Tiéd az aut&oacu    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    Döntsük meg a korábbi rekordot! KATT KATT KATT KATT a Digimonweb rád vár!!! KATT KATT KATT    *****    &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; Silhouette in the Darkness &#10070; The Vampire Diaries & The Originals, egy csipetnyi Pokollal &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; &#10070;    *****    Asztrológiai tanacsadás egy konkrét kérdésre a Kérdõasztrológia HORARY segítségével és ezen TUDÁS OKTATÁSA, CSAK NÁLAM!    *****    Ebertin: Kozmobiológia címû asztrológiai könyve CSAK NÁLAM! PDF formátumban megrendelhetõ!    *****    Luxus lakások, medencés üdülõk, Eladó ingatlanok Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton    *****    Napi meditációk &#8211; és egyéb ezoterikus olvasmányok, Asztrológiai cikkek, érdekességek az okkult világból    *****    A gyógyító bioenergia titka    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Tanuld velem az asztrológiát, a kérdõ horoszkóp értékelését is! Profi tananyaggal segítelek!    *****    A horoszkópunk ismerete, hatalmas lehetõségeket kínálhat döntéseinkben. Rendeld meg most és 3 év elõrejelzés ajándék!!!    *****    Bármilyen rák betegség heteken belül gyógyítható    *****    Legpontosabb egészségügyi és párkapcsolat horoszkóp elemzés, csak nálam! KERESS BIZALOMMAL!    *****    ÁGICA ÉLETMÓDVÁLTÁSA, UPDATE RENDSZERERL! HA ÉRDEKEL TARTS VELEM!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába!    *****    NYITÁS -> ÉLETMÓDVÁLTÁS ÁGICÁVAL & UPDATE VILÁG <- NYITÁS    *****    JÓK ÉS ROSSZAK ISKOLÁJA - ismerd meg a részleteket a mesérõl