Kötelező Olvasmányok Röviden
Menü
 
Számláló
Indulás: 2006-08-03
 
Óra
 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
10. osztály
 
Csokonai Vitéz Mihály
 
Hoffman
 
Puskin
 
Katona József
 
Eötvös József
 
Kemény Zsigmond
 
Jókai Mór
 
Szigligeti Ede
 
Vörösmarty Mihály
 
Arany János
 
Petőfi Sándor
 
Madách Imre
 
Stendhal
 
Honoré de Balzac
 
Gustave Flaubert
 
Etelka

Etelka /1788/


Szereplők:
Árpád fejedelem
Zoltán - Árpád fejedelem fia
Hantár - Mén Merót lánya, Zoltán felesége
Huba vezér
Világos = Huba vezér leánya
Gyula - Huba vezér hadnagya
Etelka - Gyula leánya
Rima - Etelka dajkája
Róka - a fejedelem tót származású tanácsadója
Uszuba - a fejedelem bizalmasa

A történet a honfoglalás után játszódik. Árpád fejedelem felosztja az országot vezérei között. Kedvenc vezérének, Hubának adta Világos várát, aki ezért lányát Világosnak nevezte el. A fejedelem szívesen tölti az idejét Világoson, fia csak nehezen tudja rávenni, hogy visszatérjen Budára. A világosi templom felszentelésére, melyet Árpád építtetett, sok vendég érkezik. A felszentelést pogány szokásoknak megfelelően tartják, huszonnégy szűz közül sorshúzással választják ki azt, aki az áldozatot bemutatja. A sorshúzás Etelkának, Huba vezér seregében szolgáló Gyula hadnagy leányának kedvez. A templom felszentelésére érkező vendégek között van Szeged ura, Zalánfi is, aki szerelemre gyúl a gyönyörű hajadon iránt.
A heves Zalánfi azonnal megkéri Etelka kezét, aki türelemre inti a kérőt. Az ifjú a hadnagynak is elmondja házassági szándékát, aki bár nem ellenzi az esküvőt, de lányához hasonlóan ő is türelemre inti Zalánfit. Huba leánya, Világos beleszeret Zalánfiba, és görbe szemmel néz az ifjú szerelmére, Etelkára.
Etelka nyugtalanul tölti a felszentelés előtti éjszakát, rosszat álmodik, még dajkája sem tudja megnyugtatni, úgy érzi, valami szörnyű dolog fog történni. A templom felszentelésének napján a lány felkészíti az áldozatra kedvenc kisbárányát. A templom bejáratánál a főpap várja a leányt, aki miután megöli az áldozatra szánt állatot, szózatot intéz a néphez. Etelka fáklyát tartó ifjak előtt vonul el, az utolsó, akit senki sem ismer, átadja a fáklyáját a leánynak, és Etelka ezzel gyújtja meg a bárány alatt a máglyát. Etelkának megtetszik az ismeretlen fiatalember. Az áldozat bemutatása után a lány beszédet mond. Etelka mindenkit elbűvöl, a fejedelem is jobban kedveli, mint Világost. Árpád kíváncsi lesz az ismeretlen fiatalemberre, aki átadta a fáklyát Etelkának. Az ifjú neve Etele, s messzi földről jött mesterséget tanulni. Világosnak is elnyeri tetszését az ifjú. A felszentelés után Etelka Zalánfival együtt indul Etele keresésére, mert a fejedelem asztalánál akarja üdvözölni az ifjút. A keresés közben Etelka rosszul lesz, a főpapot hívatja, aki helyett a fejedelem az orvosát küldi. Az orvos nagyon szűkszavúan beszél a lány betegségéről. A dajka azt mondja, hogy a leány meghalt. A főpap először megijed, aztán mindenre rájön, kiderül, hogy a lány nem beteg, hanem szerelmes. A fejedelem katonái közé fogadja Etelét. Árpád szeretné, ha Etele vele menne Budára, aki természetesen nem szívesen menne el Etelkától. A két fiatal a főpap előtt találkozik, a lány bevallja szerelmét Etelének, és egy kardot ajándékoz neki. A kard egykor Attiláé volt, és Etelka Árpád fejedelem feleségétől kapta.
Az egyre betegeskedő fejedelem vadászatra megy Szegedre, Zalánfihoz, ahol Etelka kutyája egy kis faládát talál a földben, mely egy gyermek csontvázát rejti. A ládikó titkát a dajka ismeri.
Világos mindent megpróbál szerelme érdekében, de Etelka rájön Világos mesterkedéseire. Világos levélben arra kéri a fejedelmet, hogy Gyula seregéből Etele kerüljön át apja, Huba seregébe. Árpád el is rendezne mindent, Világost vegye el Etele, Etelkát pedig Zalánfi. Etelének Világossal együtt kéne a fejedelemhez utaznia Budára, hogy megköszönjék az irántuk való jóságát, de erre az útra a fiú nem vállalkozik. A fejedelem egészségi állapota egyre romlik, Uszuba próbálja történeteivel jobb kedvre deríteni. Világos mindent megpróbál, hogy Etelével együtt Budára kerüljön, jó alkalomnak látszik egy, a Nyulak szigetén rendezett vadászat, ahol Etele is megjelenik. A fiú azonban visszautasítja Világost, és bosszút esküszik. Hogy bosszúját végre tudja hajtani, megnyeri magának a fejedelem tót származású bizalmasát, akit Rókának hívnak. A ravasz eszű törpe termetű férfi minden galádságra képes. Rókának a fejedelem halála után még könnyebb a dolga, hogy a szerelmeseket szétválassza.
Árpád halála előtt figyelmezteti fiát, hogy ne hallgasson Zalánfira, és vigyázzon Etelkára és Etelére. Zoltán azonban beteg lesz, a főpap temeti el Árpádot, és Róka kihirdeti Zoltán fejedelemségét. Zoltán fejedelemségével Róka egyre nagyobb befolyásra tesz szert, mert az ifjú fejedelem teljesen megbízik benne. Róka intrikáival mindent összekuszál. Etelka menjen Budára a fejedelem hitveséhez, Huba helyett Világoson Gyula legyen a vezér, Etele is maradjon Világoson, és ő is legyen vezér. Elterjeszti, hogy Zoltán szerelmet érez Etelka iránt, Zoltánnak meg arról próbálja meggyőzni, hogy ne bízzon meg Etelében. Egyedül Etelka van tisztában azzal, hogy minden intrika mögött Róka áll. Róka egy hamis levéllel börtönbe juttatja Etelét és a főpapot, aki azonban hamarosan kiszabadul, és megpróbálja felnyitni az ifjú fejedelem szemét. Hanzár is rájön a tanácsadó aljasságaira, de férje nem hajlandó szembenézni az igazsággal. Rókát Buda kormányzójává nevezi ki. Hanzárnak azonban sikerül a férje szemét felnyitnia, ráveszi, hogy utazzon le Világosra, és győződjön meg Etelka ártatlanságáról. Róka először a szegedi börtönbe, majd Budára kerül.
Közben Etelka Budára utazik Eteléhez, aki még mindig a börtönben raboskodik. A lány mindennap meglátogatja kedvesét a Csonka-toronyban.
Róka felett az ítéletet Tuhutumnak kell kimondania, mert az ő nevében intrikált a szerelmesek ellen. Miután minden bevall, halálra ítélik.
Etele felfedi kilétét kedvese előtt, ő a Krjelbe szakadt magyarok fejedelme. Szabadulásakor karjalai lovasok köszöntik, és már mint fejedelem találkozik Zoltánnal. Etele egy levelet ad át Zoltánnak, melyet édesanyja, a fejedelemasszony írt, amelyből kiderül, hogy Etele utazásának az volt a célja, hogy a kettészakadt ágat újra egyesítse.
Etelkáról kiderül, hogy valójában a fejedelem gyermeke, Zoltán testvére. Gyula és a fejedelem felesége egyidőben szült: Gyula feleségének gyermeke halva született, miközben a fejedelem felesége megszülte második gyermekét, Etelkát. Mivel a fejedelem nem szerette a több gyermeket szülő nőket, ezért a kislányt Gyula felesége mellé tették.
Kivégzik Rókát, a testét sasok tépik szét.
Gyula Etelka oldalán Zalánfit szeretné látni, de Gyula újabb fortélyt eszel ki. Azt mondja, hogy a meghalt Huba vezér végrendeletében azt hagyta meg, hogy lánya keze Etelé legyen: Zalánfi és Etelka esküvőjét nem lehet megakadályozni, de lassan minden kiderül. Megjelenik Etele, aki most tudja meg, hogy mi történt.
Zalánfi és Etele párbajt vív, Zalánfi súlyosan megsérül, de utolsó erejével még megsebesíti a lányt. Etele és a Etelka összeházasodik, kiderül, hogy a lány sérülése szerencsére nem olyan súlyos, mint amilyennek látszott.
Zoltán úgy intézkedik, hogy amíg az ifjú házasok Magyarországon vannak, őket illetik Zalánfi szegedi javai.

 
9. osztály
 
Homérosz
 
Aiszkhülosz
 
Szophoklész
 
Euripidész
 
Shakespeare
 
Zrínyi Miklós
 
Moliére
 
Voltaire
 
Daniel Defoe
 
Jonathan Swift
 
Johann Wolfgang Goethe
 
Schiller
 
Dugonics András
 
Bessenyei György
 
Kármán József
 
11. osztály
 
Gogol
 
Tolsztoj
 
Dosztojevszkij
 
Csehov
 
Henrik Ibsen
 
Mikszáth Kálmán
 
Móricz Zsigmond
 
Kosztolányi Dezső
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG