Kötelező Olvasmányok Röviden
Menü
 
Számláló
Indulás: 2006-08-03
 
Óra
 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
10. osztály
 
Csokonai Vitéz Mihály
 
Hoffman
 
Puskin
 
Katona József
 
Eötvös József
 
Kemény Zsigmond
 
Jókai Mór
 
Szigligeti Ede
 
Vörösmarty Mihály
 
Arany János
 
Petőfi Sándor
 
Madách Imre
 
Stendhal
 
Honoré de Balzac
 
Gustave Flaubert
 
Kényeskedők

Kényeskedők /1659/


Személyek:
La Grange; Du Croisy, kikosarazott kérők
Gorgibus, becsületes polgár
Magdi, Gorgibus lánya
Kati, Gorgibus unokahúga
Mari, szolgájuk
Almanzor, kisinasuk
Mascarille márki,
La Grange inasa
Jodelet vikomt,
Du Croisy inasa
Céliméne; Lucile, szomszéd lányok
Két gyaloghintós
Hegedűsök
Történik Párizsban, Gorgibus házában

La Grange és Du Croisy mérgesen távozik Gorgibus házából, fel vannak háborodva, mert ilyen két felfuvalkodott vidéki libát még sosem láttak. Csak sugdolóztak, nevetgéltek, szinte szóra sem méltatták őket. A kisasszonykáknak a legújabb párizsi módi, a kényeskedés, finomkodás szállt a fejébe. La Grange elhatározza, hogy egy kis komédiával megtréfálják őket. Az ínasa, Mascarílle segítségével leckézteti meg a lányokat.
Megérkezik Gorgibus és nem érti, hogy mi problémája volt a két lánynak a becsületes urakkal. A lányok szerint ma már nem illendő dolog a házassággal kezdeni a beszélgetést, hiszen így elmarad a széptevés és az udvarlás. Magdi elmondja, hogy miképpen kéne történnie a megfelelő udvarlásnak.
"...a házasságra csak egész sor viszontagság után kerülhet sor. Az imádónak ha kegyeinkbe akar férkőzni, értenie kell, hogy érzelmeit szép szavakba foglalja, hogy fokonként nyájasan, gyengéden, majd szenvedelmesen törjön célja felé, és hogy mindig a szabályszerűen odaillő módot válassza. Így először is a hölgyet, aki iránt szerelemre lobban, templomban, vagy sétahelyen, vagy valami nyilvános összejövetelen kell megpillantania; elvezetheti a lány lakába végzetes véletlenségből valami rokon és jó barát, ahonnan is azután ő ábrándba és mélabúba merülve távozik. Egy ideig titkolja érzelmeit az imádott lény előtt, ám azonközben is több ízben meglátogatja, amikor is a jelenlévők óhatatlanul mindig szőnyegre vetnek egy-egy szerelemmel kapcsolatos kérdést, hogy gyakorolják szellemességüket. Eljő végre a nyilatkozás napja. Ennek rendszerint valamely kerti fasorban kell bekövetkeznie olyképp, hogy a társaság egy kissé eltávolodjék. E nyilatkozatra fellobbanó haragunk a válasz, melyet arcunk pírja tükröz, s mely némi időre száműzi körünkből a szerelmes ifjút. Ám ő módját leli megengesztelésünknek, majd lassan, észrevétlenül hozzászoktat bennünket vallomásai szenvedélyességéhez, s végül kihúzza belőlünk azt az oly nehéz, azt az oly fájdalmas viszontvallomást. Ezután jönnek a viszontagságok, a bonyodalmak, a cselszövő, az immár tiszta érzelmek búzájába konkolyt hintő vetélytársak, a zord atyák, az alaptalan, a látszat szülte féltékenységi jelenetek, a szemrehányó zokszavak, a kétségbeesés pillanatai, a szöktetések, meg ami már vele jár. Ezek alól az előírások alól magára adó udvarló nem vonhatja ki magát. De ajtóstul, tüstént nősüléssel rohanni ránk, nem adván meg a szerelemnek mindabból, ami az övé, csak a frigykötést, s a regényt épp csak a farkánál kapni el: erre én meg, atyám, csak azt mondhatom, ennél valami szatócsszerűbbet képzelni sem lehet, ennek puszta fölidézésétől is kavarog a gyomrom."
Kati is egyetért unokatestvérével. Hiszen, hogy lehetnének kedvesek olyan ifjúkkal, akik nem ismerik a széptevés művészetét, olyan nadrágban mennek udvarolni, amin egy szemernyi csipke sincs, olyan kalapot viselni, amelyen nincs kellő mennyiségű tolldísz, kihajtott gallérjuk sem a legjobb szabónál készült.
A lányok új nevet is választottak maguknak, hiszen ilyen kifinomult hölgyekhez, mint ők, egy ilyen parlagi név, mint Kati meg Magdi, nem illik. Magdi a Polyxenia, Kati az Amintia nevet választotta magának.
Mari és Kati még a szobalányukkal finomkodó modorban beszélnek, a lány alig érti szavukat. A tükröt a bájak tanácsadójának nevezik, a lakájt urasági mindentellátónak.
Látogatójuk érkezik, Mascarille márki akarja a tiszteletét tenni a hölgyeknél.
A hölgyek el vannak ragadtatva, hogy hírük már ily messzire eljutott. Mascarille szavaiból kiderül, hogy a finom társalkodás mestere, és a művészek jó barátja. Hiszen nevetséges, hogy valaki szellemi embernek mondja magát, és nem rendelkezik naprakész információkkal a legfrissebb alkotásokról. A márki megígéri a hölgyeknek, hogy Párizsban nem születik olyan akár hatsoros versike is, amit ne ők hallanának először. Majd megismerhetik kétszáz szonettjét, dalát, ezernél több madrigálját, találós versecskéit, és arcképkölteményeit. A márki előadja a hölgyeknek legújabb szerzeményét:
"Oh, óh, jaj nekem, nem ügyeltem,
Amíg nézésébe gyanútlan elmerültem,
Szeme alattomban ellopta szívem, óh, jaj,
Segítség! Tolvaj! Tolvaj! Tolvaj! Tolvaj!"
Kati és Magdi el van ragadtatva a márki urai művészetéttől. Mascarille nagylelkűen fogadja a dicsérő szavakat, de saját dicséretével sem fukarkodik. Hiszen ahogy maga mondja: "Minden, amit csinálok, csak úgy csordul belőlem: minden előtanulmány nélkül." Megígéri, hogy elviszi a hölgyeket színházba, egy új darabra, csak annyit kell megígérniük, hogy lelkesen tapsolnak, hiszen először az új darabokat mindig az előkelőknek mutatják be, mert az ő ítéletüknek senki sem mer ellentmondani. Az ifjú felhívja a hölgyek figyelmét öltözéke pompázatosságára, amit a hölgyek aztán lelkesen dicsérnek. Megérkezik a márki barátja, Jodelet vikomt. A vikomt és a márki kölcsönösen dicsérik a hölgyek előtt egymás kiválóságát. Mivel a hölgyek nem mehetnek el otthonról, azt ötlik ki, hogy hegedűsöket hívatnak, és otthon rendeznek egy kis mulatságot. Megérkeznek Kati és Magdi barátnői, és mind el vannak ragadtatva az úriemberektől. Mikor elkezdenek táncolni, beront La Grange és du Croisy és náspángolni kezdik a két urat. A hölgyek fel vannak háborodva, és felelősségre vonják a két kikosarazott kérőt, hogy merik megzavarni a házuk nyugalmát. A két kikosarazott kérő leleplezi a márkit és a vikomtot, akik nem mások, mint szolgáik.
Finomkodó stílusuknak és urizálásuknak köszönhetően tisztességesebben fogadták őket, mint a becsületes jóravaló, tisztességes kérőket. Hogy teljes legyen megszégyenítésük, a két inasról a hölgyek jelenlétében veszik le ruháikat, hiszen az sem az övék. És úgy, ahogy ezután állnak a hölgyek előtt, már nyugodtan folytathatják az enyelgést. Miután La Grange és Du Croisy így megleckéztette a hölgyeket, távoznak. A hazatérő Gorgibus igazat ad a két kikosarazott kérőnek, hiszen a lányok kényeskedő magatartásukkal rászolgáltak erre a megszégyenítésre. Gorgibus mérgesen kikergeti a hoppon maradt zenészeket a házból, akiket senki sem fizetett ki. Gorgibus átkot szór mindarra a sok haszontalan hívságra, mely így megzavarta a lányok fejét.
"...Ami pedig így meghőbörítette őket, ez a sok ostoba agykoholmány, tunya fejek gyártotta, csak időfecsérlésre jó, veszedelmes regények, versek, szonettek, balladák, balgaság - ti pedig menjetek a poklok mélységes fenekére!"

 
9. osztály
 
Homérosz
 
Aiszkhülosz
 
Szophoklész
 
Euripidész
 
Shakespeare
 
Zrínyi Miklós
 
Moliére
 
Voltaire
 
Daniel Defoe
 
Jonathan Swift
 
Johann Wolfgang Goethe
 
Schiller
 
Dugonics András
 
Bessenyei György
 
Kármán József
 
11. osztály
 
Gogol
 
Tolsztoj
 
Dosztojevszkij
 
Csehov
 
Henrik Ibsen
 
Mikszáth Kálmán
 
Móricz Zsigmond
 
Kosztolányi Dezső
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG