Kötelező Olvasmányok Röviden
Menü
 
Számláló
Indulás: 2006-08-03
 
Óra
 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
10. osztály
 
Csokonai Vitéz Mihály
 
Hoffman
 
Puskin
 
Katona József
 
Eötvös József
 
Kemény Zsigmond
 
Jókai Mór
 
Szigligeti Ede
 
Vörösmarty Mihály
 
Arany János
 
Petőfi Sándor
 
Madách Imre
 
Stendhal
 
Honoré de Balzac
 
Gustave Flaubert
 
Romeo és Júlia

Szereplők:
Escalus, Verona hercege
Páris gróf - a herceg rokona
Montague és Capulet - veronai nemesek
Romeo - Capulet fia
Mercutio - a herceg rokona, Romeo barátja
Benvolio - a herceg rokona, Romeo barátja
Júlia - Capuleték lánya
Tybalt - Capuletné unokaöccse

I. felvonás
Verona utcáján a két viszálykodó család cselédei összevesznek. Benvolio megpróbál rendet teremteni. Tybalt párbajra hívja ki Benvoliót. Megjelenik a két család feje is, végül a herceg teremt rendet, aki még egyszer viszályt szít, és az életével fizet érte. Montague megkérdezi Benvoliót, ki kezdeményezte az összeütközést, felesége pedig megpróbálja megtudni tőle, mi baja lehet Romeonak.
Romeo elmondja Benvoliónak, hogy reménytelen szerelem emészti szívét, mert Róza nem viszonozza érzelmeit. Megtudják, hogy este bál lesz a Capulet-házban, és Benvolio megpróbálja rábeszélni Rómeót, hogy menjenek el, talán ott majd jobb kedvre derül, és a bálon ott lesz Róza is.
A Capulet-házban már készülődnek az esti ünnepségre. Capuletné szól a dajkának, hogy beszélni akar lányával. Júlia két hét múlva lesz tizennégy éves, és elmondja a lányának, hogy Páris gróf megkérte a kezét. Júlia még leány, ő már ebben a korban anya volt, kéri, hogy a bálban nézze meg a grófot, tetszik-e neki.
Romeo, Benvolio és Mercutio is elmegy a bálba, ők is, mint a legtöbb vendég, álarcot viselnek. Tybalt felismeri Rómeót a hangjáról, felháborodik, hogy az ellenséges család sarja meg akarja gyalázni éji ünnepüket; de Capulet nyugalomra inti, és megtiltja, hogy megzavarja az ünnepséget. Júlia és Romeo találkozik egymással, Romeot elbűvöli a lány szépsége, a dajkától tudja meg, hogy a leány, aki elbűvölte, az a gyűlölt család sarja. Júliának is a dajka fedi fel Romeo kilétét.

II. felvonás
Miután Mercutio, Benvolio és Tybalt eljön a Capulet házból, Romeo egy falon átugorva visszaszökik a kertbe. Megpillantja Júliát az erkélyen, és megvallják egymásnak érzéseiket. Júliát szólítja a dajkája, de megígéri Romeonak, ha igazán szereti és nőül akarja venni, akkor üzenje meg azzal, akit másnap reggel elküld hozzá. A szerelmesek nehéz szívvel válnak el egymástól. Romeo korán reggel felkeresi Lőrinc barátot és elmondja, hogy szerelmes lett a Capulet család leányába, Júliába. A barátot meglepi ez a hír, hiszen az ifjú még nem is olyan rég neki panaszolta el Róza iránt érzett viszonzatlan szerelmét. A barát vállalja, hogy összeadja a fiatalokat.
Romeo találkozik barátaival, akik örömmel látják, hogy az ifjú visszanyerte jó kedvét, és újra a régi. A dajka találkozik Romeoval, aki megüzeni kedvesének, hogy délután Lőrinc barát összeesketi őket a cellájában. Rendezze úgy otthon, mintha gyónni menne.
A dajka kisebb szócsata után mondja el Júliának az örömhírt, hogy Romeo délután Lőrinc barát cellájában várja, ahol a barát összeadja őket.
Lőrinc barát tartja szavát, a szerelmesek egybekelnek, a szertartáson mindössze hárman vannak jelen.

III. felvonás
Benvolio és Mercutio beszélget Verona főterén. Benvolio észreveszi, hogy a Capulet-házból is kijöttek. Megjelenik Tybalt kíséretével, és összeszólalkoznak, eközben megjelenik Romeo. Tybalt gyalázkodásaira Romeo szelíden s kedvesen felel. Tybalt egyre dühösebb lesz, nem érti Romeo szavait, gyávának tartja. Tybalt és Mercutio összecsap, Romeo nem tudja megakadályozni, Tybalt megsebzi Mercutiót. Benvolio hozza a hírt, hogy Mercutio meghalt, visszajön Tybalt, és virul, semmi baja. Romeo sem tudja már türtőztetni magát, összecsapnak, és Tybalt holtan esik össze.
Benvolio figyelmezteti Romeot, hogy azonnal meneküljön, hiszen a herceg szigorúan megtiltott minden vérontást. Megjelenik a herceg, a Montague és Capulet család feje, asszonyaikkal. A herceg megpróbálja kideríteni, ki kezdte a perpatvart. Benvolio meséli el, hogy mi történt. Tybalt volt az, ki nem hallgatott semmilyen jó szóra, ledöfte Mercutiót, majd Romeo végzett Tybalttal. A Capulet család Tybaltért kér elégtételt. A herceg súlyos ítéletet hoz. A két család viszálykodása már őt is érinti, Romeot száműzi Veronából. Júlia sürgetné az időt, hogy minél hamarább szálljon le az éj, hogy jöjjön Romeo. Jön a dajka, hozza a hágcsót, amit Romeo küldött, és ekkor tudja meg tőle Júlia, hogy mi történt. Megtudja, hogy Romeo ölte meg Tybaltot, és száműzték Veronából, kétségbeesik, hogy tán soha nem látja többé férjét, özvegy lett, mielőtt asszonnyá vált volna. A dajka, hogy lelket öntsön lányba, megígéri neki, hogy megkeresi Romeot, sejti, hogy az ifjú Lőrinc barátnál lelt menedéket. Romeo Lőrinc baráttól tudja meg a herceg ítéletét, ami számára rosszabb a halálos ítéletnél, hiszen ha elhagyja Veronát, nem láthatja többé Júliáját.
A dajka megleli Romeot a barátnál, látja, hogy ugyanolyan kétségbeesett állapotban van, mint kis úrnője. Lőrinc barát Mantovába küldi Romeot, amíg ő megpróbálja helyrehozni Veronában a dolgokat. Napvilágra hozza a fiatalok házasságát, megpróbál a hercegtől kegyelmet kérni az ifjú számára. Elutazása előtti éjszakát még ifjú asszonyával töltheti, csak a napfelkelte nem érheti már a városban, mielőtt az őrség felállna, el kell hagynia Veronát. A dajka átadja Júlia gyűrűjét Romeonak, aki gyorsan búcsút vesz a baráttól, ki megígéri neki, hogy szolgája útján mindenről értesíti, ami a városban történik.
A Capulet-házban Páris gróf megismétli a lánykérést, Capulet a gyászra tekintettel szűk körben három nap múlva, csütörtökön megtartják a menyegzőt. Feleségének meghagyja, hogy mielőtt nyugovóra térne, tudassa lányukkal az örvendetes hírt, és készítse fel a nászra.
Romeonak hajnalban el kell válnia asszonyától, a dajka figyelmezteti a lányt, hogy az anyja közeleg. Romeo megígéri a lánynak, hogy mindennap hírt ad magáról. Capuletné közli Júliával, hogy Páris gróf megkérte a kezét és csütörtökön vezeti oltár elé. Júlia hevesen tiltakozik az esküvő ellen, és a gyászra próbál hivatkozni. Capulet dühödten támad lányára, kitörése még a feleségét és a dajkát is meglepi. Ha nem megy nőül csütörtökön a grófhoz, a házában többé nincs helye. Júlia hiába könyörög szüleinek szava nem hatja meg őket. Miután nem lát más kiutat a dajka is arra biztatja Júliát, hogy legyen a szép Páris úrfi felesége. Júlia színleg megbánást mutat az előbbi viselkedésért, arra kéri a dajkát, kérje apja bocsánatát, míg ő elmegy gyónni a baráthoz.

IV. felvonás
Mire Júlia a baráthoz ér, már ott találja Párist, aki bejelenti a közelgő esküvőjét. Júlia egyetlen kiutat lát reménytelennek látszó helyzetéből, ha öngyilkos lesz. Lőrinc barát egy kockázatos megoldást javasol, ami talán kiutat jelentene ebből a kétségbeesett helyzetből. Egy gyógyszert ad Júliának, amit ha a lány bevesz, mindenki halottnak fogja tartani. Negyvenkét órát lesz ebben a tetszhalott állapotban, eltemetik a Capuletek ősi kriptájában, a barát értesíti Romeot, együtt várják majd a lány ébredését, és magával szökteti Mantovába. Júlia elfogadja Lőrinc barát tervét, elviszi az üvegcsét, míg a barát azonnal ír egy levelet Romeonak, és egy szerzetessel Mantovába küldi.
A házban már mindenki az esküvőre készül, Júlia engedelmes lányként bocsánatot kér atyjától, és színleg beleegyezik az esküvőbe.
Megkéri a dajkáját, hogy éjszaka hadd maradjon egyedül és félelmeit leküzdve megissza a főzetet.
Capulet egész éjszaka le sem hunyta a szemét, készült a menyegzőre, reggel a dajkát küldi az ifjú aráért. A dajka találja meg a halott leányt, jajveszékelésére hívja a lány ágyához a szülőket. Lőrinc barát Páris gróffal és a zenészekkel érkezik a Capulet-házba. A kétségbeesett családot és a násznépet azzal vigasztalja, hogy Júlia a mennyekben már meglelte a boldogságot.

V. felvonás
Romeo szolgájától, Baltazártól értesül Júlia haláláról, mert János barát, akit Lőrinc küldött a levéllel az ifjúhoz, egy félreértés folytán nem tudta eljuttatni hozzá a levelet. Mantova határában azt hitték, hogy pestises, és vesztegzár alá került, nem talált senkit, aki a levelet elvitte volna Romeohoz, így dolgavégezetlenül kellett visszatérnie Veronába. Romeo gyorsan ölő mérget vásárol, és visszaindul Veronába, hogy Júlia mellett érje őt utol a halál.
Lőrinc barát, mikor értesül Jánostól arról, hogy mi történt, azonnal a kriptába siet, hogy Júlia mellett legyen, amikor felébred. Az a terve, újra ír Romeonak, és amíg megérkezik, a leányt cellájában rejti el. Éjjel Páris gróf virágot akar vinni Júlia sírjára, találkozik Romeoval, akiről azt hiszi, sírrabló, a holtakat jött meggyalázni, és rátámad. Bár Romeo meg akarja állítani, de Páris nem hallgat rá, összecsapnak, és Páris meghal. Utolsó-kívánsága az volt, hogy Júlia mellé fektesse Romeo. Teljesíti Páris kívánságát Romeo, s a holtnak vélt Júlia koporsója mellett kiissza a mérget. Lőrinc barát a kripta előtt találkozik Boldizsárral, Romeo szolgájával, aki elmondja, hogy ura már benn van a kriptában. Meglátja a két holttestet. Mikor Júlia felébred, a barát azonnal ki akarja vinni a kriptából, de a lány Romeot keresi. Lőrinc barát elmondja, hogy terve nem sikerült, Romeo és Páris is halott. Közben közeleg, akiknek Páris apródja szólt. Júlia, miután látja, hogy kedvese halott, Romeo tőrével végez magával. Megérkezik a herceg és a két viszálykodó család. Lőrinc barát elmondja a két szerelmes történetét, és szavait igazolja Romeo levele is, aki egy levélben leírt mindent, és meghagyta apródjának, hogy az írást atyjának adja oda.
A két perlekedő család miatt a herceg már második rokonát veszti el, s az ég keservesen bünteti őket, mindkét család legkedvesebbjét, gyermekét vesztette el. A két családfő gyermekeik teteme mellett békél meg egymással.
"Herceg 
(...) Hol vagytok, ellenségek? - Capulet -
 Montagúe - lám gyűlölségtek mily átok:
Szerelemmel gyilkolta meg az Ég
Örömetek, s én, mert tűrtem viszálytok,
Két atyafit vesztek: - így bűnhődünk mind.
Capulet 
Ó, Montague bátyám, add a kezed:
Ez a leányom özvegydíja, többet
Nem kérhetek.
Montague 
De én többet adok:
Szobrot emelek néki sáraranyból,
És mindaddig, amíg Verona áll,
Nevének nem szabad elmúlnia,
Ragyogjon a hű, tiszta Júlia.
Capulet 
S én egy arany-Romeot veretek
Arája mellé: mártír-gyermekeknek
Így áldoz a koldusszeretet.
Herceg
Zord békülést hoz e mogorva reggel,
Fejét a nap se dugja ki nekünk.
Ezt megvitatjuk még a többiekkel.
Aztán kegyelmezünk és büntetünk:
Mert még regékbe sincsen arra szó,
Mit szenvedett Júlia s Romeo."

 
9. osztály
 
Homérosz
 
Aiszkhülosz
 
Szophoklész
 
Euripidész
 
Shakespeare
 
Zrínyi Miklós
 
Moliére
 
Voltaire
 
Daniel Defoe
 
Jonathan Swift
 
Johann Wolfgang Goethe
 
Schiller
 
Dugonics András
 
Bessenyei György
 
Kármán József
 
11. osztály
 
Gogol
 
Tolsztoj
 
Dosztojevszkij
 
Csehov
 
Henrik Ibsen
 
Mikszáth Kálmán
 
Móricz Zsigmond
 
Kosztolányi Dezső
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG