Kötelező Olvasmányok Röviden
Menü
 
Számláló
Indulás: 2006-08-03
 
Óra
 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
10. osztály
 
Csokonai Vitéz Mihály
 
Hoffman
 
Puskin
 
Katona József
 
Eötvös József
 
Kemény Zsigmond
 
Jókai Mór
 
Szigligeti Ede
 
Vörösmarty Mihály
 
Arany János
 
Petőfi Sándor
 
Madách Imre
 
Stendhal
 
Honoré de Balzac
 
Gustave Flaubert
 
Zrínyi Miklós életrajza

Zrínyi Miklós /1620 -1664/


Dalmát eredetű családja a Horvátországban fekvő Zrin váráról kapta nevét, melyet Nagy Lajostól kapott adományképpen a család. A Zrínyiek a töröknek a Balkánon való megjelenése óta állandó harcban álltak velük. A törökellenes harc kiemelkedő alakja Szigetvárnál hősi halált halt Zrínyi Miklós, a költő dédnagyapja volt.
Zrínyi György és Széchy Magdolna házasságából született 1620. május 1-jén a család ozorai várkastélyában Zrínyi Miklós a hadvezér, államférfi, tudós, író és költő.
Ekkor a földesurak jobbágyaikkal és kastélyukkal együtt tulajdonképpen egy katonai egységet alkottak. A várak tiszttartói katonai parancsnokok voltak a jobbágyok felett, és a várúr, mint több községből álló uradalom feje, egyúttal a katonailag szervezett sereg fővezére is volt. Zrínyi György az egyik legfontosabb férfiúi erénynek a bátorságot tartotta, fiát is ebben a szellemben nevelte, ezért gyakran magával vitte a táborba. Apjának csáktornyai kastélya pedig tele volt a törököktől zsákmányolt boncsókokkal, kardokkal, lobogós kopjákkal, melyek mind-mind ősei diadalára emlékeztethették.
Apja, Zrínyi György részt vett a harmincéves háborúban. A sziléziai hadszíntérre vonult 1626-ban, de még ugyanebben az évben, egy járványban, december 28-án meghalt. Apja korai elvesztése volt az első fordulópont Zrínyi Miklós életében. Nevelésüket II. Ferdinánd Pázmány Péterre bízta, aki Zrínyi Györgyöt a halála előtt néhány évvel a protestáns hitről visszatérítette a katolikus egyházba.
Tanulmányaikat a jezsuiták grazi, bécsi, nagyszombati iskoláiban végezték. Miklós 1636-ban hosszabb itáliai tanulmányutat tett. Járt a barokk Rómában, ahol fogadta őt VIII. Orbán pápa; volt Nápolyban, s bolyongott Firenzében. Hosszabb időt töltött Velencében, itt tett szert alapos olasz műveltségre, és ekkor alapozta meg könyvtárának olasz gyűjteményét.
1637-ben meghalt Pázmány Péter, a két fiú hazatért külhonból, s megosztoztak a birtokon. Zrínyi Miklós a csáktornyai kastélyban telepedett le, s átvette birtokai irányítását.
"Ki-ki használjon hazájának, amint a legjobban lehet." - mondta ő, s eszerint is élt. 1637-től a török elleni végvári harcokban szünet nélkül részt vett. Életének fő célja a török elleni harc volt, majd a török kiűzése az országból. A Habsburg-udvar akadályozta ebben, a török elleni portyázásait tiltotta, majd arra kényszeríttette, hogy vegyen részt a harmincéves háborúban, és az I. Rákóczi György elleni hadjáratban, vagyis honfitársa ellen kellett harcolnia.
A mindaddig Habsburg-párti Zrínyi család fiában ekkor fogalmazódott meg a század nagy tragédiája, a magyarság megosztottsága, a teljesen Habsburg érdekek szolgálatába állt magyar politika csődje.
Az 1640-es években írta első verseit, nagy részük későbbi feleségéhez, Draskovic Eusébiához szólnak, akit verseiben Violának nevez.
Foglalkoztatja hazája sorsa, egyetlen célnak a török kiűzését tartja. 1646 januárjában tábornokká, 1647-ben pedig horvát bánná nevezik ki. Ezek a tisztségek természetesen nagy hatalmat, és kiterjedt hatáskört jelentenek számára, amit saját céljai megvalósítására, vagyis a török kiűzésére szeretne használni.
Megteszi az első lépéseket a Habsburg-ellenes összefogásra, nádori hivatalt szeretne szerezni, de 1655-ben a nándorfehérvári országgyűlésen a bécsi udvar és a clérus megakadályozza megválasztását. /Wesselényi Ferenc lett a nádor./ Ebben az időben szinte minden idejét a katonai kérdéseknek szenteli. Első hadtudományokkal foglalkozó munkája a Tábori kis tracta, amely tábori szolgálati szabályzat a hadsereg szervezéséről, ellátásáról, amit egy magyar katonaság számára készülő katonai kézikönyv részének szánt, az önálló magyar katonai tudomány kezdete. Ez több száz hosszabb-rövidebb elmélkedést tartalmaz, melyek a hadvezér személyéről, a hadvezetés kérdéseiről és a katonaélet erkölcsi problémáiról szólnak.
Zrínyi egyetlen megoldást lát az ország helyzetének javítására, s ez az, hogy a törököt ki kell űzni országunkból, de nem Habsburg segítséggel, hanem önállóan, nemzeti összefogással. Korszerű abszolutisztikus magyar királyságot szeretne, és ennek fő bázisául egy önálló nemzeti hadsereget.
II. Rákóczi György sikertelen lengyel hadjárata meghiúsította Zrínyi belé vetett reményeit. Utolsó nagy prózai művét ekkor, 1660 őszén írhatta.
Az 1661-től haláláig tartott Zrínyi életének legmozgalmasabb időszaka. Az események középpontjában az egyre fenyegetőbb török veszély, majd az 1663-ban megindult háború állt. Zrínyinek nemcsak a török támadással kellett szembenéznie, hanem a bécsi udvarral is. Bécs ugyanis továbbra is a törökkel való béke fenntartására törekedett, akár a magyarok érdekeinek feláldozása árán is.
Zrínyi 1661-ben saját költségén, muraközi birtokainak védelmében felépítette Zrínyi-Újvárat.
1663-az országgyűlésen újra szembekerült az udvarral. Az ebben az évben meginduló török támadás célja azonban Bécs volt, és a császári hadvezér tehetetlenül nézte Érsekújvár ostromát, majd elestét. Zrínyi személye újra felértékelődött az udvar szemében, és 1663 őszén a magyar haderők főparancsnokává nevezték ki. Új hadsereget szervezett, megállította a török Duna menti előrenyomulását, a Muraközt megtámadó sereg felett győzni tudott. A veszély elmúltával azonban újra félreállították, és a hadsereg vezetésével a katonai ügyekhez mit sem értő Nádasdyt bízták meg.
1664 januárjában az udvar engedélyezte Zrínyi téli hadjáratát, melynek sikerével Európa-szerte nagy tekintélyt vívott ki magának. Az udvar azonban nem tudta kiaknázni Zrínyi sikereit, sőt a császári hadvezetés, Montecuccoli vezetésével Zrínyi-Újvárat is török kézre juttatta.
1664-ben az udvar megkötötte a megalázó vasvári békét, a bécsi udvar elleni elkeseredés immár általánossá vált. Zrínyiben az európai Habsburg-ellenes erők is fontos tényezőt láttak már, titkos kapcsolatai épültek ki XIV. Lajos diplomatáival, és a Habsburgokkal szembenálló német fejedelmek rajnai szövetségével. Korai halála azonban mindenféle szervezkedésnek véget vetett. 1664. november 18-án, a Csáktornya melletti kursaneci erdőben egy vadászaton, egy sebesült vadkan áldozata lett. A közhangulatra jellemző, hogy hamarosan merénylet híre terjedt el.

 
9. osztály
 
Homérosz
 
Aiszkhülosz
 
Szophoklész
 
Euripidész
 
Shakespeare
 
Zrínyi Miklós
 
Moliére
 
Voltaire
 
Daniel Defoe
 
Jonathan Swift
 
Johann Wolfgang Goethe
 
Schiller
 
Dugonics András
 
Bessenyei György
 
Kármán József
 
11. osztály
 
Gogol
 
Tolsztoj
 
Dosztojevszkij
 
Csehov
 
Henrik Ibsen
 
Mikszáth Kálmán
 
Móricz Zsigmond
 
Kosztolányi Dezső
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG